Overslaan en naar de inhoud gaan
No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Zicht op moleculen in de cel

Moleculen in de cel

Een menselijke cel is al een wereld op zich. Er zijn tal van moleculen in aanwezig die ervoor zorgen dat een cel doet wat hij moet doen. En als het fout gaat, dan zorgen weer andere moleculen ervoor dat de cel afsterft. De afdeling Bionanoscience van de TU Delft ontwikkelt technieken om de wereld van moleculen in de cel te ontrafelen.
 
De Nynke Dekker groep onderzoekt DNA en RNA eiwit interacties op nanoschaal. DNA en RNA moleculen lijken veel op elkaar. In het DNA ligt ons erfelijk materiaal opgeslagen. Van RNA werd tot voor kort gedacht dat het alleen een intermediaire functie heeft in de cel. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het tot expressie komen van het DNA. Maar RNA blijkt veel meer te doen.
 
Eind jaren negentig is ontdekt dat je door dubbelstrengs RNA in een cel te brengen bepaalde genen uit kunt zetten. De droom is dat je met deze techniek elk willekeurig gen in het DNA kunt uitzetten. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, want dan kun je genen die verantwoordelijk zijn voor aandoeningen eenvoudig uitschakelen. Maar zover is de wetenschap nog niet: er is veel onderzoek nodig om de processen die zich afspelen in de cel te begrijpen. De single molecule nano scale bio physics group draagt daar onder leiding van Nynke Dekker aan bij.
 
FOM
De laatste jaren wordt steeds vaker samengewerkt tussen vakgebieden als natuurkunde, biologie en optica om bijvoorbeeld een beter zicht te krijgen op het leven in de cel. Dit soort samenwerkingen wordt enorm gestimuleerd. Met name door de Stichting FOM, die het natuurkundig onderzoek in Nederland financiert en bevordert.

Credits

<p>redactie: Jasmijn Snoijink; camera: Seesaw; montage: Fiveminutes.tv; muziek en grafische elementen: SproetS</p>