
Video
Brenda Penninx: depressie en telomeren
Onderzoek naar het verloop van depressie en angststoornissen
Eén op de vijf Nederlanders is wel eens depressief. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat depressiviteit in 2030 volksziekte nummer een is. Een depressie zit niet alleen tussen je oren, maar ook in je lijf. Psychiatrisch Epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt de relatie tussen lichamelijke klachten en depressie. Ze volgt daarvoor een groep van drieduizend patiënten met depressieve klachten en angststoornissen en gezonde proefpersonen.
Onderzoeker
Brenda Penninx
Brenda Penninx (1970) is hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie en betrokken bij diverse Nederlandse en internationale longitudinale cohortstudies.
Centrale thema’s in haar onderzoek zijn de psychosociale, biologische en genetische risicofactoren van depressie en angststoornissen. Ook richt zij zich op de maatschappelijke gevolgen van deze psychiatrische stoornissen en de interactie van deze stoornissen met lichamelijke gezondheid. Sinds 2004 is zij hoofdonderzoeker van NESDA: de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst. Penninx werkt voor de afdeling psychiatrie en de onderzoeksinstituten EMGO+ en Neuroscience Campus Amsterdam van het VU Medisch Centrum en is tevens verbonden aan de afdelingen psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum en Universitair Medisch Centrum Groningen.
Instituut
Credits
redactie: Jasmijn Snoijink; camera & montage: FrithMedia; grafisch ontwerp: SproetS; muziek: Daan van West