Overslaan en naar de inhoud gaan

Talkshow ABCDepressief

Compilatie talkshow

Geen land ter wereld geeft zoveel uit aan Geestelijke Gezondheidszorg als Nederland. Tenminste 1,3 miljard euro daarvan is toe te wijzen aan de gevolgen van depressiviteit. Op dinsdag 25 januari presenteert Sandra Rottenberg de Mevrouw de Professor talkshow ABCDepressief aan de Rijksuniversiteit Groningen. Drie topwetenschappers vertellen vanuit hun vakgebied over de aandoening en over mogelijke nieuwe behandelmethodes.

Publicatie bias
Publicatie bias is een groot probleem bij het opstellen van richtlijnen ten aanzien van behandeling, geven de wetenschappers aan. Richtlijnen worden opgesteld aan de hand van artikelen die in gerenommeerde tijdschriften worden gepubliceerd. Nu worden doorgaans alleen de onderzoeken die aantonen dat medicijnen werkzaam zijn gepubliceerd: onderzoeken die aantonen dat medicijnen nauwelijks of geen werking hebben, halen de tijdschriften meestal niet.

De gasten
Mevrouw de Professor presenteert: Claudi Bockting, adjunct-hoogleraar Klinische Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen; Brenda Penninx, hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan de Vrije Universiteit en Lolkje de Jong - van den Berg, hoogleraar Farmaco-epidemiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De vierde gast aan tafel vertegenwoordigt het maatschappelijke geluid over depressie: kaderhuisarts GGZ Marian Oud van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.

Mevrouw de Professor
Terwijl Nederland heel veel vrouwelijk talent in wetenschapsland kent, worden de bovenste treden van de carrièreladder nog altijd nauwelijks door hen bereikt. Mevrouw de Professor blijft een zeldzaam fenomeen en dat moet veranderen. Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren werkt samen met het tijdschrift esta, WOMEN Inc. en Fast Facts met 'Mevrouw de Professor' aan de zichtbaarheid van het onderzoek van vrouwelijke topwetenschappers.

dinsdag 25 januari 2011 | 10:00 tot 14:00 uur | Aula Rijksuniversiteit Groningen | Broerstraat 5 | 9712 CP Groningen |  http://fastfacts.nl/content/abcdepressief

Credits

<p>
Camera, montage en regie: FrithMedia</p>